Wat is een sportmassage?

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage is een intensievere vorm van spierstimulatie. Er worden langzame, diepe massagetechnieken gebruikt, waarbij er extra veel aandacht is voor de vermoeide en/of belaste spieren.
Wat is spierpijn? Lezen Wat is een sportmassage? 5 minuten Volgende Hoe behandel je een wond?

Wellicht ben je bekend met de term sportmassage. Als je intensief sport, kan dit zorgen voor overbelasting van je lichaam en spieren. Hoewel ontspanning in de sauna of een paar dagen rust nemen kunnen helpen, kan een sportmassage misschien een effectievere oplossing bieden.
> Heb je tips nodig om sneller weer te kunnen presteren na een intensieve workout? Lees het hier.
In deze blog bespreken we wat een sportmassage precies inhoudt, wat de sportmassage voordelen zijn en welke resultaten een sportmassage boekt. 

Wat is een sportmassage?

Een sportmassage is een intensievere vorm van spierstimulatie. Er worden langzame, diepe massagetechnieken gebruikt, waarbij er extra veel aandacht is voor de vermoeide en/of belaste spieren. Een sportmassage verbetert de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen, vocht en pijnprikkels afgevoerd worden. Bovendien wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de behandelde gebieden gestimuleerd. Met dit type massage wordt spierherstel bevorderd met als doel blessures te voorkomen.

Waarom een sportmassage?

Een sportmassage kan verschillende voordelen bieden, zoals:

 • Een verbeterde bloedcirculatie, want door het masseren van de spieren wordt de bloedstroom gestimuleerd. Dit helpt om afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen naar de spieren te transporteren.
 • Een sportmassage helpt om spierspanning en spierpijn te verminderen. Wil je meer lezen over wat spierpijn nu eigenlijk is? Lees het in dit artikel.
 • Een sportmassage helpt het lichaam sneller te herstellen na een workout.
 • Door regelmatig een sportmassage te krijgen, wordt de flexibiliteit en bewegingsvrijheid van spieren en gewrichten verbeterd, waardoor het risico op blessures minder wordt. Heb je toch een blessure opgelopen? Lees hier welke behandeling je het beste kan toepassen.
 • Een sportmassage kan helpen om de algehele prestaties van een sporter te verbeteren.
 • Een sportmassage helpt om stress te verminderen, waardoor het kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en welzijn.
Resultaten van een sportmassage

Bij een sportmassage worden specifieke delen van het lichaam behandeld, waardoor deze na de massage gevoelig en pijnlijk kunnen aanvoelen. Meestal verdwijnt deze pijn binnen twee dagen. Het is belangrijk om na de massage voldoende water te drinken, omdat afvalstoffen vrijkomen en water deze goed kan afvoeren, waardoor het lichaam goed wordt gereinigd. Het effect van een sportmassage is direct merkbaar en omvat onder andere:

 • Betere doorbloeding
 • Betere verwijdering van afvalstoffen
 • Betere toevoer van zuurstof en voedingstoffen
 • Betere stofwisseling
 • Betere spierfunctie
 • Betere mentale toestand
 • Betere fysieke toestand
Na iedere sportinspanning, een massage?

Een sportmassage kun je voor, na of tijdens het sporten toepassen. Wanneer je een sportmassage inzet voor een krachtsinspanning, dan bereid je je spieren eigenlijk voor op de prestatie die geleverd moet worden. Wanneer je na het sporten intensief gemasseerd wordt, dan zorgt de massage ervoor dat je herstel sneller gaat, je geen spierpijn krijgt en blessures voorkomen worden. Tijdens het sporten kan een sportmassage van dienst zijn bij het tot rust laten komen van zwaar belaste spieren of spiergroepen, waarna ze voorbereid zijn op een verdere inspanning.

Alleen voor sporters?

Een sportmassage is echter niet alleen voor sporters bedoeld, hoewel je dat wellicht zou denken. Vanwege de ontspannende werking op het hele lichaam is dit type massage ook voor mensen bedoeld, die niet of minder sporten. Spanning in de spieren kan namelijk ook veroorzaakt worden door stress of een langdurige verkeerde werkhouding.

Wanneer geen sportmassage?

Er zijn een aantal situaties, waarin een sportmassage niet op zijn plaats is. Je mag niet gemasseerd worden, wanneer je koorts, een ontsteking of een wond hebt. Ook is een sportmassage niet toegestaan na een scheur in een van je spieren of een kneuzing.

Verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassage.

Er is een cruciaal verschil tussen een sportmassage en een standaard ontspanningsmassage en dat is de intensiviteit van de massage. Bij een sportmassage wordt er met meer druk gemasseerd dan bij een standaard massage. Bij een ontspanningsmassage is er sprake van zachte en rustige bewegingen, omdat het doel van deze massage anders is dan bij een sportmassage. Laatstgenoemde is gericht op het losmaken van de spieren, waarbij de doorbloeding van spieren gestimuleerd wordt, terwijl een ontspanningsmassage zijn pijlen gericht heeft op het tot rust komen van het lichaam en geest.

Ons netwerk van sportmasseur raadplegen?

Wens je zelf de voordelen van een sportmassage te ontdekken? Ben je al langer op zoek naar die extra "marginal gains" dat je helpt je doelen te bereiken? Neem dan contact met ons op en wij brengen je graag in contact met onze RÉVVI masseurs in je buurt.

 

Laat een bericht achter

Alle berichten worden voor publicatie beoordeeld

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.