Wat is spierpijn?

Wat is spierpijn?

Iedereen heeft er wel eens last van spierpijn en wil er het liefst zo snel als mogelijk vanaf.
Van waar komt het en hoe kan je je zelf het best behandelen?
Wij hebben alvast enkele feiten op een rij gezet voor jou!
Iedereen heeft er wel eens last van spierpijn. Het komt vaak voor bij mensen die sporten, of juist niet sporten en iets te intensief bezig zijn. Voor sommigen is dat een indicatie dat ze genoeg hun best hebben gedaan bij het sporten. Spierpijn trekt ook snel vanzelf weer weg, meestal merk je binnen 24 uur al verlichting.
Maar is dat wel zo gezond? En heeft het geen schade op lange termijn? Wij hebben de feiten op een rij gezet voor jou!

Hoe ontstaat spierpijn?

Het ontstaan van spierpijn is altijd de vraag die de dag na inspanning opkomt. Vooral bij de mensen die niet vaak sporten. Hoe ontstaat spierpijn nou eigenlijk? Spierpijn is een ophoping van afvalstoffen in de spieren, met name melkzuur. Hierdoor krijg je last van pijn, stijfheid en het kan ook een kramp gevoel geven.
Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben.
De meest voorkomende oorzaak is het belasten van spieren die normaal gesproken minder of helemaal niet belast worden. Hierdoor verzamelen meer afvalstoffen zich in de spieren waardoor je pijn voelt, dit zijn voornamelijk melkzuren. Daarnaast ontstaan er ook kleine scheurtjes in je spier. Ook kun je spierpijn ervaren tijdens het ziek zijn, zoals bij een griepje. Ook hier is de oorzaak dat de afvalstoffen zich verzamelen in de spieren en je hier last van krijgt. Bij beide oorzaken trekt de spierpijn ook weer binnen een paar dagen vanzelf weg.
Tevens kun je spierpijn krijgen door een kneuzing of scheuring in de spier. Dit komt vaak voor bij overbelasting van de spieren en hierbij is het dan ook altijd geadviseerd om de huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Wat is spierpijn na sporten?

Spierpijn kun je opdelen in drie verschillende categorieën. Hieronder beschrijven wij welke dat zijn en wat de oorzaak ervan is.
  • Acute spierpijn 
    Acute spierpijn is de pijn die je voelt tijdens het sporten of een andere lichamelijke inspanning. Dit uit zich in de vorm van verzuring. Voel je de verzuring? Dan is het belangrijk om rekening te houden met je lichaam dat aangeeft wat de grens is. Ga niet te lang verder, want dit kan schadelijk zijn en zelf blessures veroorzaken.

  • Spierpijn door kneuzing
    Deze spierpijn kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging met spierbeschadiging als gevolg. Bij deze spierpijn is het belangrijk om de spier een tijdje rust te geven en zo min mogelijk belasten.

  • Verlate spierpijn
    Verlate spierpijn komt zoals het woord al zegt, later opzetten. Dit is de spierpijn die je voelt na een dagje sporten of een intensieve wandeling gedaan te hebben. Deze spierpijn ontstaat overigens door hele kleine scheurtjes in de spier, ook wel microscheurtjes genoemd. Je spier kan deze scheurtjes ontwikkelen door overbelasting op de spier. Deze vorm van spierpijn gaat uiteindelijk ook vanzelf weg, meestal duurt het een paar dagen tot je het helemaal niet meer voelt.

Is spierpijn altijd goed voor je?

‘No pain, no gain’ wordt er vaak geroepen door sporters. Wat betekent geen pijn, geen winst, er vanuit gaande dat spierpijn goed is na het sporten. Bij artsen en fysiotherapeuten is de vuistregel; een beetje spierpijn is prima, maar heb je meerdere dagen last van je spieren waarbij het herstel minimaal is? Dan heb je het te bont gemaakt en is dit juist schadelijk voor de spier.

Je lichaam in super modus.

Spierpijn wordt veroorzaakt door de melkzuren die zich verzamelen in de spier en de kleine scheurtjes. Doordat je je spieren verder rekt dan normaal, ontstaan er kleine scheurtjes in het weefsel. Het herstel van deze scheurtjes is pijnlijk maar dit is ook een signaal voor je lichaam om die spieren te verstevigen. De uitspraak “No pain, no gain” is dus letterlijk, door het overprikkelen van je spieren zorg je ervoor dat deze toenemen in massa.  Je lichaam gaat naast het normale herstel van het spierweefsel ook nog eens overcompenseren en dus meer spiermassa aanmaken. Je lichaam wilt namelijk voorkomen dat het binnenkort opnieuw je spierweefsel moet herstellen, dus zorgt het ervoor dat je iets meer spierkracht hebt dan voorheen.

Vergeet niet de warming-up!

Heb jij vaak last van spierpijn? Dan groeit je spierweefsel, let wel op met spierpijn voor een langere periode, want dat is juist schadelijk voor de spieren. Om schadelijke spierpijn te voorkomen is het raadzaam om altijd je spieren even op te warmen voor dat je gaat sporten. Het beste doe je dat door speciale warming-up oefeningen uit te voeren. Zo verminder je de kans op spierbeschadiging en langdurige spierpijn.
Ook bestaan er verschillende soorten spiergel die je kan gebruiken voor en na het sporten. Deze gels helpen je spieren en gewrichten op te warmen en soepel te houden. Er zijn dus genoeg manieren om jezelf te beschermen tegen blessures maar wel je lichaam stimuleren tot het aanmaken van meer spiermassa. Meer weten over wat je kunt doen tegen spierpijn? Lees dan ook deze blog!

Laat een bericht achter

Alle berichten worden voor publicatie beoordeeld

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.