Hoe behandel je een wond?

Hoe behandel je een wond?

Of je nu thuis bent, onderweg of op je werk, een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan iedereen overkomen - een schaafwond tijdens het sporten, een snijwond bij het koken, of een blaar door je nieuwe sportschoenen. 

In dergelijke situaties is het van groot belang om te weten hoe je een wond op de juiste manier kunt behandelen om infecties te voorkomen en het genezingsproces te versnellen. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe de wondverzorging uitziet van verschillende soorten wonden. Voor kwalitatieve wondverzorgingsproducten klik op de link.  

Cruciale eerste stap bij wondverzorging

Hygiëne is wel het belangrijkste bij de wondverzorging van elk type wond. Voordat je de wond aanraakt, was je je handen grondig met water en zeep. Dit voorkomt dat bacteriën in de wond terechtkomen en infecties veroorzaken. Zorg ervoor dat je alle benodigde benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint: schoon water, schone doeken, verband en pleisters. En zorg voor een goede schaar om je pleisters mee door te knippen. Koop een degelijke tapeschaar via deze link. Voor een goede ontsmetting van je handen, gebruik deze alcohol gel. Indien de wond bloedt, oefen dan lichte druk uit met een schoon gaasje of een verband om het bloeden te stelpen.  

Bel 112

In deze gevallen is het belangrijk dat u het alarmnummer belt:

  • Als iemand flauwvalt bij een grote of diepe, heftig bloedende wond.

  • Wanneer er nog een voorwerp in de wond zit.

  • Als er sprake is van een spuitend bloedvat. Druk de wond allereerst zelf af en bel dan zo snel mogelijk 112.

Snij- of scheurwond verzorging

Bij een weinig bloedende snij- of scheurwond dien je de wond met lauwwarm water uit te spoelen voor 1 á 2 minuten. Zo wordt vuil uit de wond weggespoeld. Gebruik geen ontsmettende middelen, zoals jodium, of zeep. Raadpleeg je huisarts of de wond gehecht moet worden en of je een tetanusprik nodig hebt. Tegen de pijn kan paracetamol genomen worden.

Is hechten nodig?

Een oppervlakkig wondje hoeft alleen maar uitgespoeld te worden en daarna goed te goed worden gedroogd. Hierna dek je de wond af met een pleister. Bij andere wonden is het raadplegen van je huisarts van belang. De huisarts zorgt dat wondranden dicht tegen elkaar aan liggen. Zo zal het bloeden sneller stoppen en de wond sneller genezen. Een arts gebruikt hiervoor drie methodes:

  • De zwaluwstaart pleisters

  • Medisch lijmen

  • Hechten

Wanneer de wond na deze behandeling gesloten is, hoeft deze niet afgedekt te worden. Lekt de wond nog, dan kun je wel de wond afdekken.

Brandwond behandelen

Wanneer je jezelf verbrandt, moet je de brandwond direct 10 á 20 minuten met zacht stromend lauw water koelen. Maak het gebied vrij van kleren en sieraden, behalve wanneer er kleren in de wond plakken. Dek de brandwond af met plastic huishoudfolie en bel de huisarts. Raak hierbij de wond niet aan en smeer ook geen zalf op de wond. Gebruik liever ook geen verband, want dat kan zich aan de wond hechten.

Schaafwond genezen

Wanneer je schaafwond bloedt, dan kun je met een schone doek druk uitoefenen op de wond. Bij arm of been kun je de wond verbinden en dan je ledemaat hoog houden. Uit droge schaafwonden komt geen vocht of bloed. In dit geval kun je de wond uitspoelen in lauwwarm water. Doe dit ongeveer 1 á 2 minuten. Gebruik geen ontsmettingsmiddel of zeep. Zit er nog vuil in de wond? Wrijf dan na met een nat washandje of een nat gaasje. Bij de aanwezigheid van grover vuil, zoals zandkorrels of splinters in de wond, moet je een pincet gebruiken om de rotzooi te verwijderen. De wond moet aan de lucht drogen, want hierdoor vormt zich een beschermende korst. Bij diepere schaafwonden of wondjes die last zullen hebben van wrijving, kun je de wond hierna beter afdekken met een pleister.

Bijtwond behandelen

Een bijtwond behandel je hetzelfde als een snijwond, behalve wanneer er kans is dat je het virus voor hondsdolheid hebt opgelopen. Spoel in dit geval vijftien minuten met lauwwarm water. Ontsmet hierna de wond met 70% alcohol. En bel vervolgens de huisarts. Open wonden moeten ook met een schoon verband of doek afgebonden worden, alvorens de huisarts ingeschakeld wordt. De huisarts zal vervolgens kijken of de wond gehecht moet worden. Bovendien kijkt hij of iets beschadigd is van pezen, spieren of gewrichten. Zo ja, dan stuurt hij je door naar het ziekenhuis. Dit doet hij ook, wanneer er kans is dat je een virus hebt opgelopen door de bijtwond.

 

 

Laat een bericht achter

Alle berichten worden voor publicatie beoordeeld

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.