Is spierpijn goed of is het schadelijk voor je spieren?
Spierpijn na het sporten is een veelvoorkomend fenomeen en wordt vaak gezien als een teken van een goede training. Veel mensen denken dat spierpijn betekent dat hun spieren sterker worden, maar is dat werkelijk zo? In deze blog vertellen we je het antwoord op de vraag: is spierpijn goed of niet?
Is spierpijn goed voor je?
Wanneer je jouw spieren gebruikt, dan kunnen er kleine scheurtjes ontstaan, zeker bij intensief gebruik. Wanneer de scheurtjes herstellen, wordt er door je lichaam nieuwe spiermassa aangemaakt. Echter, wanneer de pijn extreem is, langer aanhoudt dan normaal of gepaard gaat met zwelling of krachtverlies, kan dit wijzen op overbelasting of zelfs spierschade. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen om blessures te voorkomen.
Is spierpijn goed na het sporten dan?
Spierpijn treedt vaak op na een intensieve work-out. Is dat schadelijk? Ofschoon de spierpijn erg vervelend kan zijn, is het niet schadelijk. Wanneer je vaker dezelfde oefeningen herhaalt, zullen je spieren bovendien aan de training wennen. Hierdoor zul je minder of zelfs helemaal geen spierpijn meer ervaren, terwijl je spiermassa wel groeit. Spierpijn is dus niet een vereiste om resultaat te boeken. Let wel op: als je altijd spierpijn hebt na de training, dan kan dit erop wijzen dat je lichaam te veel energie kwijt is. Het heeft de energie nodig om de spieren te repareren in plaats van dat die energie ingezet kan worden om spieren te laten groeien.
Is spierpijn slecht bij het sporten?
Is spierpijn nu goed of slecht tijdens sporten? Het kan geen kwaad om te sporten, wanneer je nog last van je spieren hebt van je vorige work-out. Dit is wel afhankelijk van wat voor spierpijn je hebt. Bijvoorbeeld na een full body work-out is het aan te raden om minimaal een dag rust te nemen, voordat je weer begint met sporten. Train je verschillende spiergroepen, dan kun je best met spierpijn trainen, aangezien je de spiergroep met spierpijn tijdens je nieuwe work-out niet veel zult inspannen.
Kun je sporten met een ontsteking of griep?
Over het algemeen geldt dat, wanneer je symptomen of de ontsteking zich voordoen boven de nek, je best licht kunt sporten, zoals wandelen of hardlopen. Heb je echter COVID of koorts, duizeligheid of pijnlijke spieren, dan is het beter om een andere keer te sporten. Je lichaam heeft dan tijd nodig om te herstellen.
Waarom heeft iemand eerder spierpijn dan de ander?
Of je wel of geen spierpijn krijgt, betekent niet dat je work-out wel of niet goed is gegaan. Wanneer twee mensen precies dezelfde oefeningen doen, ontstaat eigenlijk dezelfde spierschade. Hoe kan het dan dat de een spierpijn heeft en de ander niet? Dat heeft te maken met de snelheid waarop een lichaam een pijnsignaal afgeeft. Spierpijn leidt tot een stimulatie van de pijnreceptoren buiten de spiervezels. Als je gevoelige pijnreceptoren hebt, dan zul je sneller spierpijn ervaren dan mensen die dit niet hebben.
Wat helpt bij spierpijn?
Je kunt een aantal zaken doen om ervoor te zorgen dat je minder last van spierpijn krijgt na een inspanning. Begin altijd je training met een degelijke warming-up en eindig met een cooling-down. Regelmatig bewegen is goed, maar houd ook voldoende rust als je spierpijn hebt. Voor de doorbloeding van je spieren is het ook aan te raden om na je training warm te douchen of een warm bad te nemen. Ook een massage kan wonderen verrichten. Eet genoeg eiwitten om je spieren gezond en sterk te maken. Door eiwitrijk voedsel te eten en genoeg te hydrateren kun je de spierpijn verminderen.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.