Spierpijn verminderen en voorkomen

Spierpijn verminderen en voorkomen

Spierpijn is een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden kan treffen. Of het nu het gevolg is van intensieve lichaamsbeweging, een zittende levensstijl, of andere factoren, het kan behoorlijk hinderlijk zijn. Lees hier meer over wat spierpijn eigenlijk is.
Spierpijn verminderen met warming-up en cooling-down

Een manier om spierpijn te voorkomen, is door tijdens je training rekening te houden met een goede warming-up en cooling down. Tijdens een warming-up stroomt er namelijk meer bloed naar de spieren, waardoor ze zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Dit helpt bij het voorkomen van spierspanning. Bovendien zorgt een waring-up voor een temperatuurverhoging in de spieren. Hierdoor worden ze flexibeler en minder vatbaar voor spierpijn, verzuring of overbelasting. Meer weten over goede warming-up oefeningen? Lees het hier.

Bij een cooling-down worden afvalstoffen, zoals melkzuur, in de spieren afgevoerd. Dit vermindert spierpijn. Na een intensieve inspanning kunnen spieren bovendien stijf worden. Een cooling-down met rek- en strekoefeningen helpt de spieren te ontspannen en voorkomt stijfheid. 

Afwisseling beweging en rust

Spierpijn behandelen kan ook middels een balans tussen bewegen en rust houden. Lichte activiteit, zoals wandelen of fietsen, kan de doorbloeding naar de spieren verbeteren en helpen bij het verwijderen van opgehoopte afvalstoffen, wat spierpijn kan verminderen. Na intensieve lichaamsbeweging hebben spieren echter tijd nodig om te herstellen. Rust is van vitaal belang, en voldoende slaap is een belangrijk onderdeel van dit herstelproces. 

Hoe voorkom je spierpijn met water?

Het is een veel gestelde vraag of je beter warm water of juist koud water kunt gebruiken om spierpijn te verminderen. Warm water, zoals een warme douche of een warm bad, kan spierpijn verlichten. De warmte helpt de bloedvaten te verwijden, wat de bloedcirculatie verbetert en kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Ook stijve spieren worden zo verzacht. Een koude douche of het gebruik van ijs kan nuttig zijn bij de behandeling van acute spierpijn, zoals na een intensieve training. Het vermindert ontstekingen en zwelling in de spieren en helpt pijn te verminderen.  

Neem een massage

Een massage kan een effectieve manier zijn om spierpijn te verminderen. Een massage stimuleert namelijk de doorbloeding naar de spieren. Dit verbetert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spierweefsels en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen. Tijdens een massage ontspannen de spieren zich daarnaast. Dit kan helpen bij het verminderen van spierspanning en stijfheid. Op zoek naar een goede massageolie? Klik dan hier.

Eet genoeg goede voedingsstoffen

Wat is goed tegen spierpijn wat betreft je voeding? Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren bouwstoffen krijgen, waardoor het spierherstel soepeler verloopt. Fruit kan ook helpen spierpijn te verminderen. Kies wel de juiste vruchten, zoals donkere vruchten met een dunne schil. Denk hierbij aan fruit als bosbessen. Als laatste is Omega-3 een goede voedingsstof om spierpijn te voorkomen, want deze stof werkt als een ontstekingsremmer. Eet ook op juiste moment. Eet bijvoorbeeld een halfuur na je intensieve training een hapje. Denk ook aan hydratatie. Naast voeding is genoeg water drinken ook van belang namelijk. Dit zorgt ervoor dat je spieren soepel blijven. Drink dus genoeg voor, tijdens en na je workout.

Goede lichaamshouding

Spierpijn ontstaat ook vaak op het werk. Spierpijn in de schouders zullen veel mensen wel herkennen. Bij vooral zittend werk, is daarom de lichaamshouding die je aanneemt heel erg belangrijk. Houd je rug recht en zorg ervoor dat je schouders in een ontspannen positie zijn. Stel je bureau en stoel zo af, dat dit klopt. Ook je beide voeten moeten plat op de grond kunnen rusten.      

Laat een bericht achter

Alle berichten worden voor publicatie beoordeeld

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.