Wat zijn knopen in de spieren?

Wat zijn knopen in de spieren?

Soms kun je een zeurende pijn ervaren in je spieren zonder dat hiertoe een directe aanleiding is geweest, zoals een workout. Deze pijn is vaak afkomstig van een spierknoop, ook wel bekend als triggerpunt of triggerpoint. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat die knopen in de spieren nu zijn en welke pijnklachten ervaren worden.
Verzuring van spieren? Dit zijn de oorzaken en oplossingen Lezen Wat zijn knopen in de spieren? 3 minuten

Wat is het eigenlijk?

Een knoop in je spier is als het ware het uit balans zijn van je energie op een bepaalde plek in de spier. Op die plek is de spier samengetrokken, wat je ervaart als een inkorting en verdikking van de spier. Hierdoor komt er spanning op de spier en het gebied eromheen, waarmee ook de aanhechting met het bot vaan op negatieve wijze getriggerd wordt. Een triggerpunt is daarbij net wat intenser dan een “normale” spierknoop, want een triggerpoint is een specifieke spierknoop waarbij het omringende gebied ook getroffen wordt. Dit uit zich dan als uitstralende pijn.

Hoe ontstaan knopen in je spieren?

Er zijn meerdere wijzen waarop spierknopen kunnen ontstaan. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Stress
 • Overbelasting van de spier
 • Verkeerde lichaamshouding
 • Langdurige repetitieve bewegingen
 • Beperkte bloedcirculatie
 • Afvalstoffen ophoping
 • Weinig beweging

Symptomen van een spierknoop

Een knoop in je spieren ervaar je als een klein, hard bultje in de spier. Deze knobbels zijn zeer gevoelig en kunnen zelfs pijn veroorzaken. De pijn wordt ervaren als zeurend of drukkend, maar sommigen ervaren zelf dof en tintelende gevoelens. Deze pijn kan zich in de ergste gevallen naar andere lichaamsdelen verspreiden. Mensen die last hebben van knopen in de spieren ervaren vaak stijfheid, moeite met bewegen en vermoeide spieren. Er zijn zelfs mensen die tintelingen in de ledematen hebben of spierverzwakkingen.

Verdwijnen triggerpoints vanzelf?

Hoe kun je nu spierknopen behandelen? Verdwijnen ze vanzelf? Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop je de triggerpunten kunt behandelen:

 • Je kunt de knopen in je spieren wegmasseren met behulp van je vingers of een hulpmiddel als een tennisbal of foamroller. Door druk uit te oefenen op de knoop, dwing jij je spier als het ware om te ontspannen.
 • Warmte helpt je spieren in ontspanningsmodus te brengen.
 • Stretch oefeningen helpen je spieren losser te maken. Het is wel belangrijk dat je niet forceert om verdere schade te voorkomen.
 • Voldoende beweging en sporten. Vooral zwemmen is een goede sport.
 • Zorg ervoor dat je genoeg hydrateert, want vocht helpt de gezondheid van je spieren en voert ook afvalstoffen beter af.

Professioneel laten behandelen

Spierknopen kun je vaak het beste door een professional laten behandelen. Professionals hebben specifieke technieken om je spieren te behandelen en kunnen ook beter de onderliggende oorzaak van het probleem achterhalen. Een veelgebruikte techniek bij een professionele behandeling is dry needling, waarbij middels naalden geprobeerd wordt de doorbloeding naar de spieren te verbeteren en de spieren te helpen met ontspannen. Een tweede techniek die vaak ingezet wordt, is een deep tissue massage. Hierbij worden blokkades in de spieren verwijderd, waardoor er meer ruimte komt en ontspanning geboden wordt.

Laat een bericht achter

Alle berichten worden voor publicatie beoordeeld

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.