Alles wat je moet weten over het aanbrengen van kinesiotape
Kinesiotape is een elastische tape die wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verminderen van pijn en ondersteuning van spieren en gewrichten. Wil je kinesiotape kopen? Ga naar deze pagina. Deze tape wordt ook vaak gebruikt door fysiotherapeuten en atleten om blessures te behandelen of te voorkomen. Je kunt echter ook kinesiotape zelf aanbrengen. Lees in dit artikel hoe je deze medical tape kunt aanbrengen.
Waarvoor kun je kinesiotape gebruiken?
Kinesiotape wordt gemaakt van katoen en is elastisch. Hierdoor tilt de tape als het ware de huid op van de weefsels onder de huid. Dit veroorzaakt een compressie of juist decompressie van bijvoorbeeld de spieren, wat leidt tot een verandering in de pijnsignalen die richting de hersenen gaan. Medical tape helpt onder andere bij het verminderen van pijn en ongemak veroorzaakt door blessures, spierpijn of ontstekingen. Het kan bovendien worden gebruikt om spieren en gewrichten te ondersteunen, wat vooral nuttig is bij overbelasting, verrekkingen of instabiliteit. Het wordt vaak ook preventief ingezet om juist blessures te voorkomen.
Wanneer gebruik je deze tape niet?
Er zijn bepaalde situaties, waarin kinesiotape niet gebruikt mag worden. Denk hierbij aan aandoeningen, zoals:
- Dunne huid
- Huidaandoeningen
- Open wonden. Wil je een open wond behandelen? Lees hier hoe je dit aanpakt.
- Actieve vormen van kanker
- Brandwonden
Hoe moet je kinesiotape aanbrengen?
Het correct aanbrengen van kinesiotape is belangrijk om de gewenste resultaten te bereiken. Hoe dit op de juiste manier moet gebeuren, is deels afhankelijk van op welke plek je een blessure hebt. Lees hier hoe je een pols moet intapen. Over het algemeen moet de huid waar de medical tape op aangebracht worden, schoon en droog zijn. Hieronder zullen we een aantal veelvoorkomende blessures behandelen.
Zelf kinesiotape op lage rug aanbrengen
Begin met het knippen van de tape. Maak drie stukken van, 15, 19 en 23 centimeter. De randen moeten rond afgeknipt worden. Ga vervolgens op een ontspannen manier zitten. Pak de kleinste strook en plak deze op het midden van de onderrug net boven de plek waar je achterste eindigt. Pak nu het stukje tape van 19 centimeter en plak deze horizontaal over de helft van het vorige stukje tape. Als laatste breng je het grootste stuk tape aan. Plaats deze horizontaal over de helft van de tweede tape heen.
Zelf je scheenbeen tapen
Wanneer je zelf je scheenbeen moet intapen, moet je beginnen met inmeten hoe groot je eerste stuk tape moet zijn. Houd de tape langs de binnenkant van je been in gestrekte stand. Neem de onderkant van je hak als beginpunt tot een handbreedte onder je knie. Knip ook twee stukken af van 15 centimeter en knip hen de laatste 5 centimeter in, zodat er een V-vorm ontstaat. Knip wel alle stukken rond af. Pak het grote, ingemeten stuk tape en breng dit haaks op je hak aan. De tape wijst naar de binnenkant van het been. Plak de tape langs de lijn van hak tot scheenbeen. Pak nu een van de kleinere stukken tape. Plak het midden van dit stukje tape vanaf de kuit gezien precies een centimeter voorbij die vervelende pijnplek. Het tweede stuk tape van 15 centimeter wordt op een identieke manier aangebracht net boven de eerste.
De verschillende knipvormen en kleuren
Kinesiotape heb je in verschillende kleuren. De werking en productie is hetzelfde, maar de duur van de tape op iemands huid kan wel per persoon verschillen. Over het algemeen kun je stellen dat als je een blessure hebt, waarbij verkoeling nodig is, een blauwe of beige kleur gekozen wordt. Een felle kleur is meer geschikt voor de activering van spieren. Er zijn ook meerdere knipvormen voor kinesiotape, zoals:
- I-tape
- Y-tape
- X-tape
- Octopus tape
Hoelang kan kinesiotape blijven zitten?
Het is een beetje afhankelijk van welke vorm en techniek je gebruikt hebt om de tape aan te brengen, maar gemiddeld blijft de medical tape zo’n 4 á 10 dagen zitten. Je kunt met de tape om je blessure alles doen. Van sporten tot douchen en zelfs zwemmen; alles kan met de kinesiotape. Afhankelijk van je blessure en de ernst hiervan, mag je jouw blessure meerdere keren in tapen. Sommige mensen hanteren een bepaalde periode, terwijl anderen getapet worden bij bepaalde handelingen die de geblesseerde spier of het gewricht irriteren.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.