Hoe moet je een drukverband aanleggen?
Deze blog zal daarom stilstaan bij hoe je een drukverband moet aanleggen en hoe je een wonddrukverband moet aanleggen.
Eet genoeg goede voedingsstoffen
Een drukverband is een soort verband gemaakt van synthetisch katoen en een zwachtel. Drukverband doe je aanleggen bij verstuikingen of kneuzingen om zwellingen te voorkomen. Je hebt ook wonddrukverbanden. Het doel van deze verbanden is om bloedingen te stoppen en verdere schade te voorkomen. Door de juiste materialen en technieken te gebruiken, kun je snel en effectief hulp bieden in noodsituaties.
De materialen nodig bij een drukverband aanleggen
Het is slim om enkele spullen klaar te hebben liggen als je een drukverband moet aanleggen. Een goede verbandschaar is bijvoorbeeld heel handig. Koop een handige tape en verband schaar hier. Het is slim om altijd een EHBO-doos in de buurt te hebben met alles erin, zoals zwachtels in verschillende maten voor behandeling van diverse lichaamsdelen. Een drukverband voor een knie is bijvoorbeeld tien centimeter lang, voor een enkel acht centimeter, en voor de pols slechts zes centimeter.
Hoe leg je een drukverband aan?
Bij een klein ongelukje is het belangrijk om snel een drukverband aan te leggen om zwelling te voorkomen. Blijf kalm en handel snel op de juiste manier. Koop hier alvast kwalitatief drukverband en zit nooit meer zonder. Hieronder lees je hoe je een drukverband moet aanleggen bij meerdere ledematen.
Drukverband aanbrengen om enkel
Bij de enkel is het het makkelijkst om deze te behandelen wanneer de hoek tussen de voet en het onderbeen ongeveer negentig graden is. Als dit te pijnlijk is voor het slachtoffer, kies dan de positie die voor hen het meest comfortabel is. Begin met het verdelen van de watten rondom de enkel. De eerste omwikkeling moet rondom de voorvoet plaatsvinden. Draai vervolgens twee à drie keer rond de voorvoet in de richting van de enkel. Hierbij moet de vorige omwikkeling voor twee derde bedekt worden. Breng ook een omwikkeling aan over het midden van de hiel. Maak daarna twee omwikkelingen in een achtvorm, van boven de hiel naar onder de hiel. Tot slot maak je nog een aantal omwikkelingen rondom het onderbeen. Bevestig de zwachtel met een kleefpleister.
Drukverband aanleggen om de pols
Op deze manier breng je een drukverband om je pols aan:
- Verdeel de watten rond de hand.
- Breng de eerste slag van de zwachtel om pols aan.
- Leg de zwachtel schuin over de handrug.
- Gebruik twee á drie slagen in de richting van de pols, waarbij de vorige slag voor twee derde bedekt moet worden.
- Eindig met nog twee á drie slagen rondom de pols.
- Zet zwachtel vast met een kleefpleister.
Drukverband om de knie
Bij een drukverband rondom de knie is het belangrijk dat de knie in eerste instantie licht gebogen is. Verdeel de watten rondom de knie en begin de eerste omwikkeling op vijftien centimeter onder de knie. De volgende omwikkelingen moeten richting de knie gaan, waarbij de vorige omwikkeling voor twee derde bedekt wordt. Bij de knie moeten de omwikkelingen aan de voorkant elkaar voor twee derde overlappen. Sluit de zwachtel na enkele omwikkelingen rondom het bovenbeen af met een kleefpleister.
Drukverband om de elleboog aanleggen
Bij een drukverband om de elleboog moet de elleboog net als bij de knie licht gebogen zijn. Verdeel de watten rondom de elleboog en plaats de eerste slag tien centimeter onder de elleboog. De volgende slagen moeten richting de elleboog lopen, waarbij de vorige slag twee derde bedekt wordt. Bij de elleboog moeten de slagen aan de buigzijde elkaar voor twee derde overlappen. Sluit de zwachtel na enkele slagen rondom de bovenarm af met een kleefpleister.
Hoe leg je een wonddrukverband aan?
Een wonddrukverband moet direct op de wond aangebracht worden om zwellingen tegen te gaan. Houd het gewonde lichaamsdeel in een comfortabele stand en breng rondom de wond een laag watten aan. Plaats op de watten de zwachtel en plaats deze met een lichte trek. Zorg er echter wel voor dat het verband niet te strak zit. Lees hier meer over hoe je een wond moet behandelen.
Hoe strak moet drukverband aangebracht worden?
Een drukverband moet niet te strak worden aangebracht, want dat kan stuwing veroorzaken. Stuwing herken je aan verkleuring op uitstekende delen, pijn of tintelingen, en verminderde beweging van die delen. Als dit gebeurt, verwijder dan de zwachtel en breng het opnieuw aan met gepaste spanning.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.