Hoe moet je je pols intapen?
Hoe moet je je pols intapen?
Heb je pijn bij het buigen of strekken van de pols of je hand? Dan kan het zijn dat je je pols overbelast hebt. Merk je dat er een zwelling is rondom je pols? Dan heb je te maken met een gekneusde pols. In beide gevallen kan het bewegen erg pijnlijk zijn en ben je beperkt in je dagelijkse bezigheden. Daarom is het snel herstel belangrijk zodat je weer pijnloos door de dag komt. Er bestaan verschillende manieren om het herstel van je hand en pols te bevorderen. In deze blog gaan we dieper in op het intapen van je hand en pols, wat de voordelen zijn van intapen en hoe je op de juiste manier kan intapen.
Waar helpt intapen bij?
Intapen helpt bij overbelasting van je pols en hand. Ook helpt het intapen bij een kneuzing. Vaak zie je bij professionele sporters dat ze hun polsen intapen, dit doen ze als bescherming tegen ernstige polsblessures of kneuzingen. Het intapen helpt dus niet alleen bij het genezen van een pijnlijke pols maar ook het voorkomen van mogelijke blessures en schade aan de spieren in je pols.
Voordelen van het tapen van je pols?
Het tapen van je pols heeft vele voordelen, zo bevordert het intapen de genezing van je hand en pols. Kinesiotape biedt steun en stabiliseert je geblesseerde polsgewrichten en spieren. Door het aanbrengen van de tape wordt de druk op je pols verminderd waardoor je minder pijn ervaart door de dag heen. Ook verbetert het je bloeddoorstroming waardoor de pijn ook verzacht wordt en het genezingsproces wordt versneld.
Als het intapen preventief wordt gebruikt, dan helpt het bij het verbeteren en versterken van spierkracht rondom je hand. Ook zorgt het voor een langer uithoudingsvermogen en kun je langer doorgaan met de inspanningen. Verder heeft het intapen heeft geen invloed op je bewegingsvrijheid waardoor het preventief intapen wordt aangeraden.
Hand of pols tapen?
Heb je last van je pees en duimgewrichten? Of ben je van plan om je handen extra te belasten? Dan kan het raadzaam zijn om je duim in te tapen. Hierdoor heb je meer ondersteuning bij je activiteiten en zal de eventuele schade aan de gewrichten sneller genezen. Ook wordt de duim ingetapet bij een peesontsteking, dit beperkt wel de bewegingsvrijheid maar hierdoor krijgt de pees genoeg rust om genezing sneller te laten verlopen.
Heb je last van de algemene beweging van je hand en straalt de pijn door naar meerdere vingers? Dan komt deze pijn door overbelasting van de polsgewrichten. Tape dan je pols in voor meer ondersteuning.
Hoe moet je je pols intapen?
Voorbereiding:
Om te zorgen dat je zelf je pols kan intapen moet je een kleine voorbereiding treffen.
- Zorg er eerst voor dat je huid helemaal schoon en droog is. Je kan er voor kiezen om eerst underwrap foam aan te brengen. Deze foam zorgt voor de bescherming van de huid, waardoor je geen irritaties of een vervelend gevoel hebt bij het verwijderen van de tape. In het voorbeeld nemen wij het aanbrengen van de underwrap foam mee.
- Zorg voor een scherpe schaar om je tape te knippen.
Stappenplan:
- Hou je hand gestrekt naar voren met de zijkant van de duim omhoog. Strek al je vingers en hou ze uit elkaar.
- Breng nu kruislings de underwrap foam aan, begin bij de pols. Wikkel de foam strak om de pols 2 maal. Ga verder met de foam richting je duim, maak een gaatje voor je duim en wikkel deze dan door de duim om je hand. Ga dan terug richting je pols en wikkel de foam nogmaals strak rondom de pols en knip deze af. De foam blijft vanzelf plakken.
- Begin nu met de sporttape aan te brengen. Er zullen 3 stroken tape aangebracht worden rondom je arm en pols, deze kan je alvast op maat knippen. Zorg ervoor dat je stroken lang genoeg zijn om één keer rond je arm en pols te gaan. Houd je hand nog in dezelfde positie en begin van je arm naar je pols te wikkelen. Het eerste stuk tape gaat dan half op je huid en half op de foam, zodat deze goed gefixeerd blijft. Plak deze rondom je arm.
- Nu kan je de twee overgebleven stroken tape plakken tot aan je hand, rondom de pols.
- Voor deze stap kan je de tape rol zelf het beste gebruiken. Plak het uiteinde van de tape vanaf je pols op de achterzijde van hand, ga schuin tussen je duim en wijsvinger. Maak de tape passend voor de ruimte tussen je duim en wijsvinger door deze dubbel te vouwen. Ga dan verder met plakken richting je pols. Ga vanaf je pols achter je duim langs rondom je pols zodat je een V vorm maakt.
- Druk alles goed aan en knip nu de tape los. Knip vervolgens 3 stukken tape die lang genoeg zijn voor het plakken vanaf je handpalm tot aan je pols in een rechte lijn.
- Richt je hand nu meer naar je arm, plak dan vanaf de rug van je hand tot aan het einde van de tape op je arm, de eerste strook. Vervolgens plak je de 2 stroken als een X teken op de eerste strook. Beweeg je hand en kijk of het niet onaangenaam aanvoelt.
- Herhaal nu weer stap 3 tot en met 5.
BEKIJK HIER EEN HANDIGE INSTRUCTIEVIDEO (bron: SportSmart)
Kinesiotape
Naast de normale sporttape bestaat er ook kinesiotape. Met kinesiotape kun je op een effectieve manier je spieren en gewrichten ondersteunen en blessures voorkomen. Bekijk ook hoe je door middel van de juiste warming ups je spieren bespaart van onnodige schade. Wil je extra ondersteuning voor je spieren tijden het sporten of andere inspanningen? Bekijk dan hier welke soort kinesiotape bij jou het beste past.
Laat een reactie achter
Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.