Vermoeide voeten? Dit kun je eraan doen!

Vermoeide voeten? Dit kun je eraan doen!

Vermoeide voeten zijn een veelvoorkomend probleem dat iedereen wel eens heeft ervaren, of het nu na een lange dag werken, intensief sporten of een uitgebreide winkeltrip is. In deze blog bespreken we de oorzaken van vermoeide voeten en delen we praktische tips en oplossingen om de pijn te verlichten en toekomstige problemen te voorkomen.
Wat zijn knopen in de spieren? Reading Vermoeide voeten? Dit kun je eraan doen! 4 minutes

Vermoeide voeten zijn een veelvoorkomend probleem dat iedereen wel eens heeft ervaren, of het nu na een lange dag werken, intensief sporten of een uitgebreide winkeltrip is. Dit ongemak kan zelfs uitgroeien tot pijnklachten, die jouw dagelijkse activiteiten kunnen belemmeren en je algehele welzijn kunnen aantasten. In deze blog bespreken we de oorzaken van vermoeide voeten en delen we praktische tips en oplossingen om de pijn te verlichten en toekomstige problemen te voorkomen.

Hoe ontstaan vermoeide voeten?

Een van de meest voorkomende oorzaken bij vermoeide voeten is te lang staan of lopen gedurende lange periodes. Sommige mensen moeten voor hun beroep veel lopen en staan, zoals winkelpersoneel. Deze mensen ervaren sneller zware en pijnlijke ledematen, omdat ze niet voldoende rust kunnen houden om te herstellen. Een tweede oorzaak die veelgehoord is, is het gebruik van slechte schoenen. Onjuist schoeisel zorgt voor een slechte ondersteuning van de voet. Denk bij ongeschikte schoenen aan te kleine schoenen, schoenen zonder goede demping en dergelijke. Deze oorzaken zorgen voor extra druk op de voeten. Ook overgewicht kan een oorzaak zijn. Als laatste kunnen voetaandoeningen een oorzaak zijn van moeie voeten. Plat- en holvoeten bijvoorbeeld belasten je voeten aanzienlijk.

Symptomen van vermoeide voeten en benen

Vermoeide voeten kunnen, wanneer ze onbehandeld blijven, zelfs uitgroeien tot ware pijnklachten die bewegen lastiger maken. Let dus goed op de symptomen, want je lichaam waarschuwt je vroegtijdig. De symptomen van vermoeide voeten verschillen per persoon, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid en zwaarte in uw voeten
 • Gezwollen enkels of voeten
 • Branderigheid in uw voeten
 • Stijfheid in de voeten
 • Voeten kunnen zelfs spierkrampen of spasmen vertonen
 • Beperkte beweging in de voeten

Vermoeide voeten: tips om er vanaf te komen

Wat is er nu te doen tegen vermoeide voeten? Er zijn verschillende behandelingen tegen moeie voeten. De meest voor de hand liggende behandeling tegen vermoeide voeten is rust houden en uw voeten ontzien. Dit is bijvoorbeeld niet anders bij een spierknopen behandeling. Rust is voor spieren en ledematen ontzettend van belang om te herstellen. Andere behandelingen tegen vermoeide voeten zijn:

 • Houd je voeten in de lucht van tijd tot tijd om de bloedcirculatie te bevorderen.
 • Maak gebruik van warme of koude therapieën. Denk bijvoorbeeld aan een warm voetbad of een koud kompres.
 • Zorg voor een voetmassage om je bloedcirculatie te verbeteren en spierspanning te verminderen.
 • Doe aan voetgymnastiek.
 • Draag goede schoenen, desnoods met een stevige inlegzool voor extra steun en demping.

Oefeningen voor pijnlijke en vermoeide voeten

Enkele simpele oefeningen kun je thuis uitvoeren om de symptomen uit je voeten te verdrijven. Rol bijvoorbeeld met je voet over een tennisbal. Dit zorgt voor een voetmassage en stimuleert de pezen en spieren in je voet. Een andere oefening is je tenen zo ver mogelijk te spreiden, vast te houden en daarna weer te ontspannen. Door dit meerdere malen te herhalen, maak je de spieren in je voet sterker. Als laatste kun je met je enkel cirkels maken. Herhaal deze draaiende beweging in setjes van tien en wissel dan van voet. Dit versterkt zowel de enkel- als de voetspieren en zorgt voor betere mobiliteit.

Vermoeide voeten voorkomen

Wanneer je pijnlijke en vermoeide voeten hebt, is dit een teken van je lichaam dat je rust nodig hebt. Je kunt ook proberen moeie voeten te voorkomen door deze handige tips te volgen:

 • Let op je houding bij staan en wandelen.
 • Vermijd langdurig stil staan. Als je voor je werk langdurig moet taan, zorg dan dat je jouw houding soms eens afwisselt.
 • Let op je voeding.
 • Let erop dat je hydrateert.

Leave a comment

All messages are reviewed before they are published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.