COOL IS NOT COOL

R. ÉVVI
0 reacties
COOL IS NOT COOL COOL IS NOT COOL
Leer de signalen van je lichaam te herkennen.

Tijdens het sporten gebruik je je spieren veel meer dan ze gewend zijn. Het kan dan al eens voorvallen dat je achteraf spierpijn hebt.  Spierpijn bij het sporten ontstaat doordat de belasting op het lichaam tijdens het sporten groter wordt waardoor er minuscule haarscheurtjes in je spiervezels en pezen ontstaan. Dit is een normaal gegeven en kan hoegenaamd geen kwaad!
Een goede warming-up en voldoende rust achteraf zijn erg belangrijk om je beschadigde spieren te herstellen en bijgevolg spierklachten bij het sporten tegen te gaan!
Als je de belasting op je lichaam opvoert zonder je beschadigde vezels voldoende tijd te geven om te herstellen dan ga je bij een volgende training nog meer vezels stuk maken waardoor de getroffen spier of pees verder verzwakt.
Op een bepaald moment zijn er dermate veel vezels beschadigd dat spierstijfheid en vermoeidheid overgaat naar langdurige pijnklachten waardoor er een ontstekingsreactie kan ontstaan.
Lees en pas onderstaande tips toe in je wekelijkse planning en tracht spier- en peesontstekingen te voorkomen.

3 Eenvoudige tips om ontstekingen te vermijden!
1. Belasting / Belastbaarheid

De belastbaarheid is de maximale kracht die je lichaam aankan terwijl belasting de effectieve kracht is die je lichaam ervaart bij het sporten. Als de belasting dus groter is dan je belastbaarheid dan is de kans erg groot dat er (op termijn) blessures zullen optreden. Het is dus zaak om, in functie van je persoonlijke doelen de belastbaarheid te verhogen (bv. core stability oefeningen) maar ook om de (sport-)belasting dusdanig aan te passen en geleidelijk aan op te bouwen.

 2. Een voorbereide spier is er twee waard!

Spierpijn die ontstaat na het sporten kan je voorkomen door een goede opwarming én het inlassen van een herstelperiode. Neem zeker even de tijd om onze vorige 2 blogs door te lezen, hier vind je nuttige tips terug omtrent beide topics!

 3. Breng variatie in je beweegpatronen.

Zorg voor voldoende afwisseling in je bewegingen tijdens het sporten zodat je spieren voldoende prikkels krijgen en zich niet “aanpassen” aan een bepaald patroon. Je spieren worden dan namelijk minder flexibel waardoor de kans op blessures toeneemt. . Bij variatie belast je bovendien niet steeds opnieuw dezelfde spieren en spiergroepen en wordt je lichaam sterker, je belastbaarheid gaat hiermee omhoog!

Alsnog een ontsteking opgelopen, wat nu?

Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je na de acute fase toe, wanneer de herstelfase aanbreekt.
Door in de acute fase een blessure te koelen verminder je in dat gebied de bloedcirculatie. Hiermee kun je een mogelijke ontsteking en zwelling verminderen, dit zorgt ook voor het verzachten van de pijn.
Wij adviseren om bij het koelen van je ontstoken spieren een combinatie van een cold pack met de ice cold koelende spiergel toe te passen. Waarbij de RÉVVI spiergel een langdurige en diep indringende werking rondom de ontstoken spier activeert en de cold pack eerder een oppervlakkige (en pijnstillende) werking heeft.

Lees zeker de volledige info over beide producten op onze website na en pas in de eerste 5 dagen van je ontsteking deze tip toe: "De pijnzone dik insmeren, inzwachtelen met huishoudfolie en lang laten inwerken (ca. 12h.) voor een diepwerkende en doeltreffende heling."


Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.