Je kan taping zien als een vorm van constante massage! Het ondersteunt de micro-circulatie (transport van voedingsstoffen via haarvaten), stimuleert de lymfedrainnage, voorkomt het aanhechten van bindweefsel en verbetert de mobiliteit van spieren en gewrichten.
In tegenstelling tot de traditionele, starre sporttapes – die sterk immobiliseren om verdere blessure te voorkomen – gaat kinesiotape de spieren en fascia (bindweefsel) aansturen en aanmoedigen om te bewegen! Kinesiotape is zowel qua dikte als elasticiteit bijna identiek aan de menselijke huid. Daarom kan kinesiologietape gebruikt worden zonder dat het de bewegingsvrijheid beperkt.
Zenuwreceptoren bevinden zich zowel in de huid als in de diepe(re) lagen van oa. de fascia en spieren. De combinatie van de juiste spanning waarmee de tape aangebracht wordt en het golfpatroon aan de binnenzijde van kwalitatieve kinesiologietape tilt de huid als het ware op en maakt het los van het onderliggende spierweefsel. Er ontstaat een verlichting of daling van druk op de verwonde spier waardoor de zenuwreceptoren een vermindert aantal pijnsignalen naar de hersenen sturen.
Spanningen kunnen spieren activeren en prikkelen; de elasticiteit en de spanning van de tape zijn primordiaal:
• Bij een kruisband blessure zal de quadriceps spier aanzienlijk verzwakt zijn. Als deze spieren met een maximale spanning getaped worden zullen de spiervezels dichter bij elkaar gebracht worden hetgeen in wezen een samentrekking van de spier veroorzaakt (en de spier zal aansterken).
• Aan de andere kant zal bij plantar fasciitis (ontsteking in de hiel zone) de kuit meer druk ervaren. Deze druk kan verminderd worden door de kinesiotape met (erg) beperkte spanning aan te brengen om zo de ontvangst van pijnsignalen te doen dalen.
JA!
Studies hebben aangetoond dat kinesiologietape bij chronische musculoskeletale pijnen - die langer dan 4 weken (1) duurden – een beter resultaat hebben in vergelijking met andere typische interventies zoals ijs, pijnstillers, etc.).
Zoals bij elke behandeling is taping niet voor iedereen van toepassing en maakt het deel uit van een breder behandelingsplan. Kinesiologie tape moet aanzien worden als een aanvulling met andere “evidence-based” behandelingen zoals therapeutische oefeningen.
Afhankelijk hoe (onder welke spanning) de kinesiotape wordt aangebracht kan het toegepast worden bij oa. Het ondersteunen van spieren, proprioceptie (spierstabiliteit bij/tijdens mobiliteit) en het ontlasten van de fascia :
Tapen voorkomt dat spieren teveel uitrekken of te veel samentrekken. Kinesiologietape wordt gebruikt om extra ondersteuning te geven aan de getroffen spieren of gewrichten zonder restricties van mobiliteit.
Kinesiologietape kan helpen bij het “omscholen” van spieren die gewend zijn geraakt aan een verkeerde positionering waardoor ze hun functie helemaal niet of voor een (groot) gedeelte verloren zijn.
Sommigen gebruiken kinesiotape omdat ze denken dat het helpt betere prestaties neer te zetten. Hier bestaan echter geen medisch onderbouwde studies van en men vermoedt dat eerder een psychologisch aspect is.
Je hoeft alleszins geen specialist te zijn om kinesiologietape correct aan te brengen. Er bestaat géén enkel bewijs dat allerlei patronen en specifieke technieken bijdragen tot een beter resultaat! Breng de tape aan op de pijnlijke zone met een lichte rek (ca. 25% maar nooit meer dan 50%). Als de tape na het aanbrengen de pijn niet met 50% vermindert dan zal de kinesiotape niet effectief zijn voor deze specifieke situatie.
De eerste en laatste 4 cm van de tape dienen zonder enige spanning aangebracht worden.
• Voorkom plooien in de tape en raak de kleefzijde niet aan.
• Knip de uiteinden in een ronde vorm om sneller loskomen van de hoekige zijden te voorkomen.
• Breng aan op de pijnlijke zone en plaats indien nodig meerdere strips langs beide zijden van de getroffen spier.
• Verwijder onmiddellijk bij huiduitslag (allergische reactie).
• Kinesiotape kan tussen de 3 en 5 dagen lang gedragen worden.
• Contact met water heeft een invloed op de draagtijd.
(1) Lim, E.C. and M.G.Tay, Kinesio taping in musculoskeletal pain and disability that lasts formore than 4 weeks: is it time to peel off the tape and throw it out with the sweat?A systematic review with meta-analysis focused on pain and also methods of tapeapplication.Br J Sports Med, 2015. 49(24): p. 1558-66.
> BEKIJK DE BRON