over KINESIOLOGIE tape

Je kan taping zien als een vorm van constante massage!
Het ondersteunt de micro-circulatie (transport van voedingsstoffen via haarvaten), stimuleert de lymfedrainnage, voorkomt het aanhechten van bindweefsel en verbetert de mobiliteit van spieren en gewrichten.

In tegenstelling tot de traditionele, starre sporttapes – die sterk immobiliseren om verdere blessure te voorkomen – gaat kinesiotape de spieren en fascia (bindweefsel) aansturen en aanmoedigen om te bewegen!

Kinesiotape is zowel qua dikte als elasticiteit bijna identiek aan de menselijke huid. Daarom kan kinesiologietape gebruikt worden zonder dat het de bewegingsvrijheid beperkt.

hoe werkt

KINESIOLOGIE tape

spanning van KINESIOLOGIE tape

Spanningen kunnen spieren activeren en prikkelen ; de elasticiteit en de spanning van de tape zijn primordiaal :
• Bij een kruisbandblessure zal de quadriceps spier aanzienlijk verzwakt zijn. Als deze spieren met een maximale spanning getaped worden zullen de spiervezels dichter bij elkaar gebracht worden hetgeen in wezen een samentrekking van de spier veroorzaakt (en de spier zal aansterken).

• Aan de andere kant zal bij plantar fasciitis (ontsteking in de hiel zone) de kuit meer druk ervaren. Deze druk kan verminderd worden door de kinesiotape met (erg) beperkte spanning aan te brengen om zo de ontvangst van pijnsignalen te doen dalen.

HELPT

KINESIOTAPING echt?

Bron

(1) Lim, E.C. and M.G.Tay, Kinesio taping in musculoskeletal pain and disability that lasts formore than 4 weeks: is it time to peel off the tape and throw it out with the sweat?A systematic review with meta-analysis focused on pain and also methods of tapeapplication.Br J Sports Med, 2015. 49(24): p. 1558-66.
> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25595290/

Waar wordt KINESIOTAPE voor gebruikt?

Afhankelijk hoe (onder welke spanning) de kinesiotape wordt aangebracht kan het toegepast worden bij oa. Het ondersteunen van spieren, proprioceptie (spierstabiliteit bij/tijdens mobiliteit) en het ontlasten van de fascia :

ondersteuning van spieren

Tapen voorkomt dat spieren teveel uitrekken of te veel samentrekken. Kinesiologietape wordt gebruikt om extra ondersteuning te geven aan de getroffen spieren of gewrichten zonder restricties van mobiliteit.

“heropvoeden” van spieren

Kinesiologietape kan helpen bij het “omscholen” van spieren die gewend zijn geraakt aan een verkeerde positionering waardoor ze hun functie helemaal niet of voor een (groot) gedeelte verloren zijn.

verbeteren van prestaties

Sommigen gebruiken kinesiologietape omdat ze vermoeden dat dit helpt betere prestaties neer te zetten. Hier bestaan echter geen medisch onderbouwde studies van en men vermoedt dat eerder een psychologisch aspect is.

it's not the tape,

it’s the METHOD!

tips voor het aanbrengen van KINESIO tape

• De eerste en laatste 4cm van de tape dienen zonder enige spanning aangebracht worden.
• Voorkom plooien in de tape en raak de kleefzijde niet aan.
• Knip de uiteinden in een ronde vorm om sneller loskomen van de hoekige zijden te voorkomen.
• Breng aan op de pijnlijke zone en plaats indien nodig meerdere strips langs beide zijden van de getroffen spier.
• Verwijder onmiddellijk bij huiduitslag(allergische reactie).
• Kinesiotape kan tussen de 3 en 5 dagen lang gedragen worden.
• Contact met water heeft een invloed op de draagtijd.

Vragen? Laat het ons weten

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.